Onko onnelle yhtälöä? Onni ei tule etsien vaan eläen. Onni asuu meissä jokaisessa. Onni voi tipahtaa jopa ruosteisesta räystäästä, varokaa. Matematiikassa yhtälön ratkaisulla tarkoitetaan kaikkia niitä muuttujan eli tuntemattoman arvoja, jotka toteuttavat yhtälön. Kun muuttujia on vain yksi, sitä merkitään yleensä kirjaimella x. Jos onni on lopputulos, millä x:n arvoilla se toteutuu?

Matematiikassa yhtälöt kirjoitetaan silloin, kun ei tiedetä, mikä luku on tuntemattoman paikalla. Matematiikasta poiketen onnella ei kuitenkaan ole yleisiä säännönmukaisuuksia. Muuan tutkijat ovat uskoneet onnellisuuden olevan riippuvainen geenistä, joka ohjaa aivojen serotoniinitasoa. Toisin sanoen tutkimus väittää, että olisi ennalta määrättyä, kenelle onni on mahdollinen. On myös heitä, jotka eivät osaa pukea onnea sanoiksi tai joiden mielestä niin ei voida tehdä. Onko onni vain hypoteesi, jota ei voida ratkaista?

Matemaattiset yhtälöt voidaan ratkaista käyttämällä niiden ratkaisuun tarkoitettuja kaavoja. Onnen väitetään olevan kiinni yksinkertaisissa, aineettomissa asioissa. Vaihtoehtoisia selityksiä on annettu lukemattomat määrät väliltä ystävyys, pyyteettömyys ja pettymysten selättäminen. Siinä missä matemaattiset yhtälöt voidaan tulkita oikeiksi tai vääriksi, onnelle ei voida tehdä samaa. Onni tarkoittaa jokaiselle erilaisia asioita, ja jos onnelle on määritelmä, se muuttuu usein elämän aikana. Toisille onni on kaurapuuro, toisille lottovoitto. Joillekin se on puhdas vesi. Saattaa olla niinkin, että kuvittelemme onnen olevan jotain suurempaa emmekä osaa olla onnellisia pieniin tekijöihin.

Niin matemaattiset yhtälöt, kuin onnikin, vaatii kokeiluja. Toisinaan yhtälöt aukeavat vasta useiden yritysten jälkeen ja yllättävän monesti vastaukset ovat melko yksinkertaisia. On myös yksi muistisääntö. Ajoittain onni on luopumista. Kokeilu suodattaa näin ollen pois ne arvot, jotka eivät toteuta yhtälöä. On tarpeellista ottaa huomioon, että onneen voi riittää sekin, kun lopettaa hetkeksi vastausten tavoittelun ja keskittyy vain katselemaan ympärilleen. Yhtälöitä voidaan kirjoittaa uudelleen, mutta kaurapuuro jäähtyy ja juomavesikin voi saastua.

Onnelle ei ole olemassa absoluuttista vastausjoukkoa. Suurella todennäköisyydellä onni on itsekin muuttuja, ei vastaus. Näin ollen se saa kaikki ne arvot, jotka antavat vastaukseksi toivoa, turvaa, haasteita ja hyvää oloa. Onni ei ole matematiikkaa, mutta joillekin onni saattaa löytyä matematiikasta. Jos taas on äärettömän huono luonnontieteellisissä aineissa, onni muodostuu osaltaan siitä, että yhtälöitä ei tarvitse laskea yksin.

 

happiness-is-only-real-when-shared8.jpg

Kuva: http://www.quotesvalley.com/quotes/love/page/1379/