Hyvän ihmissuhteen tulee antaa enemmän kuin ottaa. Se tarkoittaa, että siihen ei sisälly päästä putoavia hiustuppoja, valvottuja öitä tai jatkuvaa neuroottisuutta. Yleinen käsitys toimivasta ihmissuhteesta on se, että ne perustuvat ennen kaikkea toisen osapuolen huomioimiseen. Tämä olettamus johtaa osaltaan harhaan.

Suhteet ovat vuorovaikutusta. Parisuhteessa toinen ihminen toimii peilinä, jonka kautta näemme alitajunnasta heijastuvat tunteemme. Lyhyemmin: näemme itsemme toisten kautta. Ihastumme helposti niihin ominaisuuksiin toisissa, joista pidämme itsessämme, mutta useasti nämä piirteet ovat myös niitä, joita kritisoimme eniten. Mätäpesäke ei aina välttämättä olekaan puoliso, vaan sinä itse.

Marttyyriksi ryhtyminen ei avaa solmuja. Sitä ei tee myöskään tunteista vaikeneminen. Lohtusyöminen ei auta. Ei lohtujuominenkaan. Syy turhautumiselle ja kumppanin arvostelulle löytyy yleensä lähempää kuin luullaan. Peilikuva on kohdattava omasta itsestään. Ajatusten ja tunteiden hiekkalaatikkoleikin voi kuitenkin oppia hallitsemaan, tunnistamalla omat tunteensa.

Omien tunteiden tunnistaja kykenee pitämään ne erossa toisen tunteista. Kiukkuun yhtymisen sijasta voi tarjota turvaa. Vaikka sinä tuhoat hiekkakakkusi, minun ei tarvitse. Rakennetaan sinulle uusi. Ja jos minä tuhoan rakennelmani, on ymmärrettävä, että olen luultavasti surullinen, tyytymätön, en tahdo sotaa laatikolla. Älä hyökkää minua vastaan, vain koska et tunnista surua itsessäsi.

Oikeita tai vääriä tunteita ei ole. Halu mäiskäyttää toisen hiekkakakku matalaksi johtuu siitä, että tunne esiintyy oikeana, mutta väärässä paikassa. Voimakkaat reaktiot ovat merkki toimia. Suru tai tyytymättömyys ei katoa peilin kääntämisellä. Suljemme toisen ihmisen tuolloin luotamme. Loukkaamme itseämme hänen kauttaan, ilmankin häntä.

Ihmissuhteet ovat vapaaehtoisia, elämän jakaminen on valinta. Toisen ihmisen käytöstä ei voi muuttaa ilman omien toimiensa tiedostamista. Käytös heijastuu takaisin. Ensimmäinen ja viimeinen lausunto on riippumaton tahto kohdella hyvin, olla läsnä. Sen jälkeen tulee analysointi ja hiekkakakut. Rakenna niitä niin kauan kuin olosuhteet riittävät. Muutoin päästä irti.

 

Yours sincerely Nora J

love-mirror-puzzle-puzzles-text-Favim_co

Kuva: famin.com