Fitness on ilmiö. Unelmavartalo on nyt voimakas. Sukupuoliroolit eivät määrittele enää kehonkuvaa, nainenkin etsii erottuvia lihaksia. Proteiinipatukoiden ja maitorahkan myynti on kasvanut rajusti viimeisten vuosien aikana. Huumoriveikkojen mukaan merkkitrikoot ovat yhtä tärkeitä lajin parissa eläville. Lajin parissa elävät puolustautuvat. Satiiria on hiukan vaikea ymmärtää, kun jalasta löytyvät merkkitrikoot.

Voimaharjoittelun harrastajille aukeaa uusi elämä. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja niskaa kohti nouseva peppu tekee kenestä tahansa oman elämänsä sankarin, sillä lihasvoimatreeni ei ole enää yhtä kuin Schwarzenegger. Kehon muokkaaminen on kurinalaista, mutta vapauttavaa. Tietoisuus nopeiden hiilihydraattien synnistä kasvaa. Pelko lienee kuitenkin yhtä haitallista terveydelle kuin saatanallinen vehnä. Ja kuntoilun tulisi edistää terveyttä.

Fitness on onneksi varioitavissa. Netti on täynnä blogeja, joissa hyväkuntoiset harrastaja-kuntoilija-elämäntapaliikkujat suovat innostujille ruokaohjeita, kuvia treenaamisesta, ja vinkkejä tämän kaiken sisäistämiseen. Riippumatta yhteiskuntaluokasta ja (urheilu)taustasta, jokaiselle on suotu laajalti vinkkejä helpottamaan oman energiakentän löytämistä. Muutkin kuin ammattilaiset punnitsevat nyt ruoka-aineensa ja ovat valveutuneita lisäravinteista. Viehättävä ulkonäkö tulee ennen kaikkea kaupan päälle.

Liikunnallinen elämä on muodikkaampi maneeri kuin laihat läskit. Strong is the new skinny tai skinny is not sexy, health is -sloganit puoltavat sopivan vähärasvaista ja ryhdikästä vartaloa bambeja enemmän. Fitneksen suvaitsevaisuus perustuu siihen, että pölkkyjalkaiset ja leveäharteisetkin (naiset) ovat upeita. Kaloreiden laskeminen on jäänyt toisarvoiseksi, ja sosiaalinen media täyttyy avokadon ja proteiinilettujen kuvista. Itsetunto vahvistuu, kun peilikuva saa tukea vallalla olevasta ihanteesta. Lihasten esittely pikkuhousuissa on kannustavaa, koska se tehdään terveellisen elämän nimeen.

Fitness uhkuu yhteisöllisyyttä. Liikunta tukee sosiaalista hyvinvointia, ja uusiin ihmisiin tutustuminen mahdollistuu. Ajatus saman ideologian jakamisesta lämmittää mieltä. Tärkeintä on tietää kuuluvansa ryhmään, joka on oivaltanut, että näkyvät vatsalihakset muokataan treenisalin ohella keittiön puolella. Muistot ajasta ennen säännöllistä aamupalaa tuntuvat absurdilta. Lisäksi kannustus toimii lähtötasosta huolimatta, sillä jokainen kilpailee vain itseään vastaan (huom. kisalavat).

Fitneksen, kuten minkä tahansa urheilulajin omaksumisesta seuraa (positiivinen) muutos. Muutoksia vaaditaan myös harrastuksen aloittamiseen ja sen ylläpitämiseen. Fitness on mielikuvaa periksiantamattomuudesta. On trendikästä olla terveellinen. Ihailtavaa on kasvaa tarpeeksi vahvaksi hallitsemaan itseään ja omia mielitekojaan. Greippidieetit ovat helppoja, varsinkin kun mikään tieteellinen tutkimus ei tue greipin rasvaa polttavaa vaikutusta, shocking! Löllövarastojen pienentäminen puhtaalla ruoalla ja liikunnalla sitä vastoin vaatii enemmän työtä, ja kova työ liitetään menestykseen.

Huumoriveikkojen pilkka pohjautuu fanaattisuuteen. Kiihkoilu kumpuaa kuitenkin lajin mainosarvosta, sillä fitness puhuttaa elämäntapana. Lähes salaa se on kasvanut valtavirran normiksi. Liikunnan endorfiinit ovat ehdottomasti suotavia jokaiselle, tavoitteet taas luodaan henkilökohtaisesti. Merkkitrikootkin ovat tavoite. Ongelma ei kuitenkaan ole niissä tai lihaksiaan esittelevissä naisissa. Yli puolet suomalaisista aikuisista on vähintään ylipainoisia.

 

Yours sincerely, Nora J

Jogging-normal.jpg

Kuva: wallpdb.com